duminică, 29 noiembrie 2009

Antipasta Italiano

Antipasto se traduce “inainte de paste” si reprezinta primul fel de mancare la o masa italiana formala. Contine, de obicei, mai multe feluri de mezeluri, branza, masline rosii cherry, verdeata. La Jaya Maison este primul fel de mancare din meniu, este mandria noastra si pentru ca nu se poate obtine un antipasto veritabil cu Salam de Sibiu, absolut tot ce gasesti in farfurie e adus din Italia. Inclusiv verdeata.

Coppa (sau Capicola) - e un mezel traditional napoletan, facut din ceafa sau gat de porc. Numele Coppa inseamna in italiana ceafă, în timp ce capicola vine de la capo-cap şi Collo-gât. In procesul de productie carnea se condimenteaza cu ierburi aromatice, usturoi, vin rosu, se sareaza, se tamberizeaza si se trage apoi intr-un invelis natural, de cele mai multe ori in mat de porc, dupa care se tine sase luni la maturat.

Bresaola - un mezel ce isi are originea în Valtellina, o vale în Alpii a Italiei de nord, regiunea Lombardia. Inseamna carne de vita frecata cu sare gronjoasa, condimentata cu boabe de ienupăr, scorţişoară şi nucşoară si tinuta doua, trei luni la uscat pana culoarea ei devine aproape violet. Circa 40% din din greutate de carne originală este pierdută în timpul procesului de imbatranire.

Prosciutto - este cuvântul italian pentru sunca. Prosciutto termenul este aproape întotdeauna folosit pentru o sunca crud-uscata care este taiata felii subţiri şi servite nefierte, acest fel se numeste prosciutto crudo în limba italiană şi se distinge de sunca fiarta, prosciutto cotto. Frecvent asociate cu Toscana şi Emilia, pulpele cele mai renumite şi costisitoare de prosciutto provin din centrul şi nordul Italiei, cum ar fi cele de la Parma, Friuli-Venezia Giulia şi San Daniele. Procesul de fabricare, prin care o pulpa de porc devine "un prosciutto" dureaza intre sase luni si doi ani, in functie de marimea bucatii de carne. Ca si metoda de fabricatie pulpa de porc este curatata, sarata si pusa la uscat timp de aproximativ doua luni. In tot acest timp este apasata treptat si cu grija pentru a se evita ruperea oaselor, dar sa se scurga tot sangele. In continuare este spalata de mai multe ori pentru a se elimina excesul de sare si inchis intr-un mediu rece si bine ventilat, la intuneric. Cand sunca s-a uscat complet este atarnata la temperatura camerei sau intr-un mediu controlat, pentru urmatoarele optsprezece luni.

Salam Milano - este unul din cele mai populare salamuri in Italia. Produs în Brianza şi în districtul întreg din Milano, este pregătit din carne de porc slabă taiata in bucati mari si slănină tocată. Sarat si condimentat cu arome specifice este apoi tinut la uscat o perioadă intre trei si sase luni.

Salam Napoli - este un salam de top, provenit din Sicilia si este produs din carne de vita si de porc taiate grosier, usturoi, condimente, afumat si pus la uscat.

Parmesan - este o brânză tare, granulara, fiarta dar nu presata, numita asa după zonele de producţie din Parma, Reggio Emilia, Modena, şi Bologna (toate în Emilia-Romagna) şi Mantova (în Lombardia).

Buffala - Mozzarella Buffalo (italiană: Mozzarella di Bufala) este o brânză mozzarella fabricata din lapte de bivoliţă. Oraşul italian Aversa, Caserta este recunoscut ca fiind orasul de origine al acestui tip de branza.

Toate aceste delicatese, alaturi de masline, rucola si rosii cherry le gasiti la Jaya Maison la pretul de 27 Ron portia pentru doua persoane. Iar pentru ca o poza face cat o mie de cuvinte bucatarul nostru sef a montat pe farfurie o portie, Ice3erg a venit cu sculele foto, iar eu fac aici un upload la fotografie pentru maxima edificare.

3 comentarii:

  1. Știu ca asta mi-ai zis sa comand vinerea trecuta, dar eu am ales sa merg pe mana bucătarului ( a cărui fana am devenit de atunci), care ne-a făcut o oglinda de bunătăți - somon, prosciuto, susan, spuma de cioco...asta din ce am recunoscut eu pe acolo. Nu stiu cum se numeste, dar alegeti sa mergeti pe mana lui. Yummyyy! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bucatarul nostru e Mihai Nastase si senior chef. Ni se pare aiurea sa ii zicem bucatar unui baiat care pregateste mancare cu pasiunea cu pictor, atunci cand isi desavarseste arta. Azi dimineata cand am ajuns la Jaya l-am rugat sa imi faca doua oua ochiuri, iar el mi-a adus Oua Benedict....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat ca nu ai mai posta de multisor Iulius! E interesanta ideea in sine: blog de carciumar si probabil cere multa implicare! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere